Percepció és tanulás
1. Észlelés és érzékelés
1.1. Észlelés
1.1.1. Színek
1.1.1.1. E. Dichter
1.1.2. Illatok, ízek…
1.1.3. Nem minden inger vált ki érzékelést
1.1.3.1. abszolút küszöb
1.1.3.2. különbség küszöb
1.1.3.2.1. Szubliminális percepció
1.2. A figyelem erősségét befolyásoló tényezők…
1.2.1. Külső tényezők
1.2.2. Belső tényezők
2. Információk értlemezése
3. Észlelés → marketingstratégia
4. Tanulás
4.1. Tanulás formái
4.2. Tanulás-elméletek : inger—válasz
4.2.1. klasszikus kondícionálás:
4.2.2. Operáns kondícionálás
4.2.2.1. Megerősítés fajtái…
4.3. Asszociáció
4.4. Kognitív tanulás
4.4.1. memória
5. Mi marad meg a reklám közléséből?
1. Észlelés és érzékelés
1.1. Észlelés
1.1.1. Színek
1.1.1.1. E. Dichter
1.1.2. Illatok, ízek…
1.1.3. Nem minden inger vált ki érzékelést
1.1.3.1. abszolút küszöb
1.1.3.2. különbség küszöb
1.1.3.2.1. Szubliminális percepció
1.2. A figyelem erősségét befolyásoló tényezők…
1.2.1. Külső tényezők
1.2.2. Belső tényezők
2. Információk értlemezése
3. Észlelés → marketingstratégia
4. Tanulás
4.1. Tanulás formái
4.2. Tanulás-elméletek : inger—válasz
4.2.1. klasszikus kondícionálás:
4.2.2. Operáns kondícionálás
4.2.2.1. Megerősítés fajtái…
4.3. Asszociáció
4.4. Kognitív tanulás
4.4.1. memória
5. Mi marad meg a reklám közléséből?
Észlelés és érzékelés
- Érzékelés
- az értékeszervek azonnali közvetlen reakciója az ingerekre
- percepció
- olyan folyamat, amelyen keresztül az egyén szelektélja, rendezi, értelmezi a külvilágból érkező infomrációkat
Ingerek(fény, hang, stb…) → érzékelés( érzékszervek → figyelem ) → jelentés( értelmezés → válasz ) →
percepció
a fogyazstó vásárlási döntését nagy mértékben befolyásolja az a mód, ahogyan észleli a fogyasztó a termékeket, márkákat.
ezt a termék minőségén kívül csomó más is befolyásol: forma, szín stb…
Észlelés
… receptorok
szam, fül, orr, stb…
Színek
legjobban a meleg és világos színek hívják fel a figyelmet…
… viszont a napszak befolyásolja, este pl. a kék neon hatásosabb a pirosnál
kontraszthatás: egymást せrősítő színek (fekete-fehér… színes valamiben fekete-fehér… stb… )
… háromnál több színt nem tudunk egyszerre figyelmesen felfogni
szín → érzelmek
… kulturális hatások, pl. piros→ érzelmek…
asszociációk,
szín→ márka: T-magenta?, Milka-lila…
esztétikai hatás…
lehet valami direkt is csúnya…
E. Dichter
szín → hangulat
élénkít, ingerel
azonosulás, emocionális együttműködés…
közvetlen aszociációk…
könnyebben érzékelehtő, mint a forma
könnyebben tudatosul, a szavak kerülővel (értelmezni kell… akár többfléeképp)
tartós benyomás
Illatok, ízek…
üzletekben…
kereslet…
és termékek…
→ Fornetti: kulcstényező az illat…
külön illatpatronokat is használnak… beszórják a sütőbe és lőn
világosság kereslet
ízek
kedvelt ízek
eltérő ízek országonként
hőmérséklet ízlelés
vaktesztek: Pepsi ízét rövid távon a vaktesztek során jobban szerették →
New Coke… nem jött be, visszajött a Coca Cola Classic
Nem minden inger vált ki érzékelést
abszolút küszöb
az az ingermennyiség, ami ahhoz szükséges, hogy az érzet elinduljon, érzékelni tudjunk valamit…
látás: gyertyalán 48 km, tiszta sötét éjszakán
hallás: óra ütése 6m távolság
íz: 1 kávéskanál, 9l vízben…
szaglás: 1 csepp aprfüm egy hatszobás lakásban
tapintás: a légy szárnya
különbség küszöb
két inger közt a legkisebb észlelhető különsbég
mi az a minimális többletinger, amely ahhoz szükséges, hogy a változás létrejöjjön, különbözőség érzését adja…
(Δ50W→100W) > (Δ 100W → 150W)
cél: észrevegye a fogyazstó, vagy éppen ne?
vannak folyamatos átvezetések
ΔI/I = K
ΔI a legkisebb eneگriamennyiség, amit hozzá kell adni az eredeti ingerhez a különbségküszöbhöz…
I: eredeti intenzitás
K: konszans, pl.:
súly: 1/30
hang 1/10
vizuális: 1/100 …
pl.: logófejlődés
pl.: Shell: kagyló → sematikus kagyló → Shellfeliratos kagyló…
folyamatos fejlesztés: ne zavarja a márkaészlelést…
Szubliminális percepció
ま stimulus az észlelés alatt van…
tudat alatti hatás…
„Drink Coca Cola”
„Eat Pop Corn”
sokan kétségbe vonják… mindazonáltal voltak ilyen bevágások…
„Can you finf the hidden lpeasure in refreshing Seagram's Gin?”
A figyelem erősségét befolyásoló tényezők…
Külső tényezők
intenzitás, méret: a nagy hirdetés jobban észrevehető ;-)
kétoldalas hirdetés — egyoldalas — kisebb…
szín
1o, bw: 100
2o BW 117
1o Color: 145
2o Color: 179…
… viszont ez a környezettől is függ
pozíció, környezet
(balról jobbra…)
szemkamerás kutatások… jobbfelül lévő hirdetések feltánőbbek állítólag…
kontraszt
egyediség, szokatlanság:
ismétlés
mozgás: a mozgókép figyelemfelkeltő… akkor is, ha beszélgetek
Belső tényezők
értdeklődés:
„aki autót akar venni az åz autóboltot jobban észreveszi…”
Információk értlemezése
GESTALT iskola
rendező elvek
alak, háttér…
lásd arcok és a serleg esete…
hasonlóság:
mit látunk, XOXOXO, vagy sorokat, oszlopokat
jó forma elve… bizonyos dolgokat könnyebben extraktálunk…
lezárás: mi teszünk hozzá
pl.: WWF reklám:
Peguot, Metro Goldwin Myers logója oroszlán nélkül
Észlelés → marketingstratégia
bolton belüli elhelyezés
márkanév és logó tervezés
márka imázs
árészlelés:
„nem véletlenül végződik 9-esre…”
médiastratégia kialakítása
hirdetés és csomagolás fejlesztés
etikai kérdések fogyelembevétele
pl. Föld mint az olvadó fagyi…
Tanulás
→ teljesítmény, magatartás vagy tudásbeli változás
tapasztalat, tapasztalatok hasznosításának képessége
tartós
- tanulás
- tapasztalat eredményeként bekövetkezp viszonylag tartós (alkalmazkodó) viselkedésváltozás
marketing szempontból
az a folyaamata, emalynek sirána fogyasztók megszerzik azokat az ismereteket, tapasztalatokat, amelyek magatartásukat, választásukat befolyásolják
Tanulás formái
motoros vagy mozgásos tanuláás:
pl. járás, sport…
tánc
szenzoros (észleléses) tanulás
inherek befogadása
verbális:
szavak által
Tanulás-elméletek : inger—válasz
inger-válasz el,életek
kapcsolat létrehozása a kettp közt
klasszikus kondícionálás:
lásd Pavlov
Híres személy:
pl. Pepsi — Rúzsa Magdi (ő meg ki?)
Danette — Egerszegi Krisztina
pozitív életérzés:
Fanta →
„Haverok, buli…”
Baba → kékfehér pöttyök…
TúróRudi → fehér-piros pöttyök…
Ferrero Rocher → arany, minőség…
kioltás — spontán felépülés
kioltás: egy idő után a kutya elfelejti a tanult csengő-reflexet…
spontán felépülés: gyorsabban tanulja újra…
Operáns kondícionálás
B.F. Skinner (1953)
tanuló aktív közreműködése szükkséges ahhoz, hogy a tnaulás létrejöjjön, a megerősítés (jutalom) bekövetkezzen
pozitív megerősítés
„ha megveszed a Joyt, kapsz egy hasonlóan értékes dolgot mellé”
negatív megerősítés
ha nem fizeted a részeteket, elárvcerezlek…
Megerősítés fajtái…
folyamatos (minden tevékenységet jutalmazunk)
részleges:
nem mindet… minden öödiket… első tizet…
megkülönböztető:
X% árengedmény…
formálás, alakítás: ingyen termékminták…
Asszociáció
kapcsolat két esemény között
két tárgy: kávé és cigaretta
akció és eredménye: Alگopirin és fájdalocsillapítás
több termék → árengedmény
hirdetések célja az asszociáció létrehozása:
„ha margarin, akkor Rama”
„ha csoki, akkor Lindt…”
„ha hamburger, akkor inkább eszek mást…”
Kognitív tanulás
„a világ nem egyszerű inger-válasz móka…”
alias: a fogyazstó okosabb annál…
fogalamk elvonatkoztatása,
dilemma feloldása… (keréknyom a hóban → no hol áll az űberf.sza terepjáró?)
…agyféltekék…
bal: analitikus, ítás olvasás, logika…
jobb: epizód, vizualitás feldolgozása…
memória
rövid:
dolgozó memória (RAM…?)
egyszerre csak egy meghatározott információ
7±2 egység…
kb. 30 másodperc…
érzékelés, inger, percepció… rövid távú memória… إa elégszer ismétlem, akkor a hosszú távúba is belekerül…
Mi marad meg a reklám közléséből?
pozitív…
környezetből kilógó
össhang: célcsoport ismerete, családtagjainkhoz hasonló csoportok szereplői…
ösztönkésztetések… gyermeki vágyak, hasonlók…